Centrul Internaţional de Prevenire 
şi Informare în Domeniul Adicţiilor

Evenimente recente

 

05/2021

Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău anunță lansarea proiectului național „Despre sănătate, cu responsabilitate”.
Detalii...

 

16/09/2020

Semnarea Acordului de Colaborare între CIPIDA și PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CHIȘINĂU.
Detalii...

 

05/02/2020

CIPIDA și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au semnat un acord de colaborare.
Detalii...

 

20/12/2019

Proiect moldovenesc prezentat la Baku, Azerbaidjan
Detalii...

 

28/11/2019

Prezentarea proiectului „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” în orașul Kiryat Gat din Israel
Detalii...

 

28/11/2019

Круглый стол на тему «Современные методы профилактики и лечения зависимостей в Республике Молдова и Государстве Израиль»
Detalii...

 

13/09/2019

Круглый стол на тему: «Консолидация усилий государства и гражданского общества в решении проблемы химических и нехимических зависимостей»
Detalii...

 

23/08/2019

Conferinţă de presă dedicată înființării Federației Internaționale Antidrog (FIA)
Detalii...

 

15/06/2019

Conferinţa științifică internațională „Metode moderne de asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor”
Detalii...

 

14/06/2019

Conferinţa științifică internațională „Metode moderne de asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor”
Detalii...

 

04/11/2018

Conferința Internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” (2015-2018)
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în Parcul Afgan din sec. Râșcani
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în 3 instituții de învățământ preșcolar din mun. Chișinău
Detalii...

 

26/06/2018

Ziua Națională Antidrog
Detalii...

 

 

 

Vezi toate...

Comisia Naţională Antidrog din Republica Moldova, a fost creată prin Hotarârea Guvernului RM nr. 481 din 04. 07. 2011, în scopul promovării politicii statului pentru reducerea cererii şi ofertei de droguri. Din 2011 până în prezent însă, fenomenul consumului de droguri, invers, a înregistrat o creştere a numărului de consumatori şi mai ales a celor de substanţe psihoactive şi psihotrope (etnobotanice). Conform datelor oferite de Dispensarul Republican de Narcologie, numărul consumatorilor de droguri luați la evidență și aflați sub supraveghere medicală pînă la 1 iunie 2015 este de 10.699, dintre care 57 fiind minori. Potrivit estimărilor Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) în Republica Moldova există peste 100000 de consumatori de droguri, dintre care cel puţin 16000 sunt şi dependenţi.  Dacă până în 2012, drogurile se consumau, în special de către tineri cu vârste cuprinse între 18-24 ani şi numai în anumite zone, în ultimii 3 ani vârsta medie de începere a consumului de droguri a scăzut foarte mult, ajungând la 15-16 ani! Scăpate de sub controlul autorităţilor, drogurile au ajuns şi în licee. În luna martie 2015 Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) a realizat un studiu în trei licee din mun. Chşinău în rândul elevilor din clasa a 10-a (15-16 ani). Studiul a relevat ca 18.00% dintre ei au consumat droguri ilegale cel puţin o dată în viaţa lor. De asemenea, liceenii declară că le este relativ uşor să-şi procure produse stupefiante.
Situaţia consumatorilor de droguri, dar mai ales a combaterii acestui flagel, în Republica Moldova este gravă, ba chiar a devenit cronică, pe fondul inacţiunii, indiferenţei, incompetenţei şi corupţiei în rândul reprezentanţilor instituţiilor de stat. Vreau să Vă expun câteva aspecte:
Prin Hotarârea Guvernului RM Nr.1208 din  27.12.2010, autorităţile Republicii Moldova au aprobat strategia naţională antidrog pentru  anii 2011 - 2018, o strategie care în mare parte nu este aplicată, fapt ce face ca Republica Moldova să aibă dificultăţi în reducerea numărului de consumatori.

Adoptarea Planului de acţiune pentru implementarea strategiei naţionale antidrog s-a făcut fără consultarea şi informarea societăţii civile considerându-se că nu este necesar. Singurul reprezentant al societăţii civile care a luat parte la consultări este Vitalie SLOBOZIAN, delegat de Fundaţia Soros-Moldova, al cărei patron (George Soros) a donat suma de 1 milion de dolari pentru campania de legalizare a marihuanei în California.

Autorităţile  Republicii Moldova nu au programe şi proiecte de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri, în special pentru  preşcolari şi scolari mici. Deşi anume la vârstă preşcolară şi şcolară mică este important de a direcţiona copilul în formarea unor comportamente corecte. Este inutil de explicat unui adolescent de 12-16 ani despre consecinţele consumului de droguri, dacă acestuia îi lipsesc cu desăvârşire anumite modele comportamentale şi valori morale. 

Numărul real al consumatorilor de droguri din Republica Moldova nu este cunoscut. Până în acest moment nu a fost realizat nici un studiu la nivel naţional, în rândul întregii populaţii; astfel, toate cifrele vehiculate în legătură cu consumul de droguri în Republica Moldova sunt estimări.

În instanţele de judecată sunt extrem de rare cazurile în care pentru trafic de droguri se dau pedepse de închisoare cu executare. Ca regulă după gratii ajung consumatori şi nu traficanţi. Drept exemplu serveşte cazul de anul trecut cu Vitalie Czine, a cărui afacere de cultivare a canabisului a fost protejată inclusiv de colaboratorii MAI şi SIS şi care la ora actuală se află în libertate.  

– Sursele de livrare a drogurilor s-au multiplicat şi diversificat, iar acţiunile de stopare din partea statului sunt tot mai restrânse şi ineficiente. Accesul uşor la droguri a dus la contaminarea tinerei generaţii şi la crearea unei dependenţe periculoase, aproape ireversibile. Cel mai tânăr consumator din Republica Moldova abia împliniseră vârsta de 9 ani! 

– Autorităţile Republicii Moldova deşi conştientizează undeva amploarea consumului şi traficului de droguri, încă nu realizează că nu doar măsurile specifice organelor de drept sunt suficiente în combaterea traficului şi consumului de droguri.  

Deoarece Comisia Naţională Antidrog nu are capacitatea de a asigura coordonarea luptei împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, desfăşurată de instituţiile statului şi ignoră orice colaborare cu organizaţiile neguvernamentale, cerem lichidarea acestei comisii si infiintarea noii instituţii – Agenţia Natională Antidrog, care să poarte nu doar caracter consultativ, ci şi juridic şi care să răspundă cerinţelor mondiale în domeniu. Preluând atribuţiile deţinute de Comisia Interministerială, noua instituţie urmează să asigure la nivel naţional coordonarea unitară a luptei împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, pe baza unei strategii naţionale viabile, punând un accent deosebit pe colaborarea cu membrii societăţii civile şi cu ONG-urile.

Secretar General al Centrului Internaţional de Informare şi Prevenire în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), Mircea M. GRECU

Educația Contra Drog



Parteneri

  • aia
  • asca
  • logo IGAT
  • QUO VADIS
  • mtm
  • amg
  • chato
  • efesm
  • logo chronotime moldova
  • mpc media
  • panda tur
  • UNIQUE
  • Andy's
  • Moldindconbanc
  • Daac-Hermes
  • creanga f
  • LOGO imilogovshort
  • MIN CULT
  • procuratuta mc
  • Drn
  • Mmps

Care sunt problemele reale ale societăţii moldoveneşti în opinia Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA)?

Cât de importante sunt campaniile şi proiectele de prevenire antidrog pentru Republica Moldova?

De ce atât de mulţi tineri moldoveni ajung să consume droguri?

Ce ar trebui să înţeleagă Guvernul Republicii Moldova?