Centrul Internaţional de Prevenire 
şi Informare în Domeniul Adicţiilor

Evenimente recente

 

05/2021

Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor în parteneriat cu Primăria Municipiului Chişinău anunță lansarea proiectului național „Despre sănătate, cu responsabilitate”.
Detalii...

 

16/09/2020

Semnarea Acordului de Colaborare între CIPIDA și PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CHIȘINĂU.
Detalii...

 

05/02/2020

CIPIDA și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au semnat un acord de colaborare.
Detalii...

 

20/12/2019

Proiect moldovenesc prezentat la Baku, Azerbaidjan
Detalii...

 

28/11/2019

Prezentarea proiectului „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” în orașul Kiryat Gat din Israel
Detalii...

 

28/11/2019

Круглый стол на тему «Современные методы профилактики и лечения зависимостей в Республике Молдова и Государстве Израиль»
Detalii...

 

13/09/2019

Круглый стол на тему: «Консолидация усилий государства и гражданского общества в решении проблемы химических и нехимических зависимостей»
Detalii...

 

23/08/2019

Conferinţă de presă dedicată înființării Federației Internaționale Antidrog (FIA)
Detalii...

 

15/06/2019

Conferinţa științifică internațională „Metode moderne de asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor”
Detalii...

 

14/06/2019

Conferinţa științifică internațională „Metode moderne de asistență și reabilitare specializată în tratamentul adicțiilor”
Detalii...

 

04/11/2018

Conferința Internațională dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” (2015-2018)
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în Parcul Afgan din sec. Râșcani
Detalii...

 

26/06/2018

Marcarea Zilei Internaționale Antidrog în 3 instituții de învățământ preșcolar din mun. Chișinău
Detalii...

 

26/06/2018

Ziua Națională Antidrog
Detalii...

 

 

 

Vezi toate...

Scopul acestui proiect este de a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus în grădiniță, familie și comunitate.

Redeschiderea treptată a școlilor și grădinițelor în tot mai multe țări coincide cu publicarea mai multor studii alarmante cu privire la rolul copiilor în răspândirea coronavirusului. Acestea ar putea alimenta dezbaterile deja aprinse despre riscul de infecție în școli și grădinițe.

Potrivit medicilor de la Spitalul Național pentru Copii din Washington, copiii infectați pot răspândi virusul SARS CoV-2 săptămâni întregi fără a avea simptome de boală. Din moment ce nu prezintă niciun simptom sau doar simptome ușoare, ei ar putea infecta persoanele din jurul lor timp de mai multe săptămâni. Anterior, cercetătorii din Boston au susținut că copiii prezintă o încărcătură virală surprinzător de mare.

Importanța proiectului „Despre sănătate, cu responsabilitate” constă în aplicarea unei metode moderne și eficiente de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus la copiii de vârsta preșcolară. Această metodă ne permite să informăm, să educăm, transmitem valori, experiență și spiritul de disciplină.

Sumarul proiectului

Obiectivul principal al proiectului:

Prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus la copiii de vârsta preșcolară prin intermediul terapiei narative.

Obiectivele generale ale proiectului:

-         Sensibilizarea copiilor în legătură cu riscurile pentru sănătatea proprie și a celor dragi privind infectarea cu noul coronavirus;

-         Promovarea sănătății și educației pentru sănătate necesare în prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus;

-         Informarea educatorilor de instituţii preşcolare și părinților privind utilizarea terapiei natarive în prevenirea infecției cu noul coronavirus.

Metode de implementare a obiectivelor:

Metoda terapiei narative

Grupul-țintă:

·        3 500 de copii din 70 de grădinițe cu predare în limba română din Republica Moldova.

·        1 500 de copii din 30 de grădinițe cu predare în limba rusă din Republica Moldova.

Beneficiarii direcți:

5 000 de copii cu vârstele cuprinse între 5 şi 7 ani din 100 de instituții de învățământ din Republica Moldova:

·        2 500 de copii din mediul urban (50%);

·        2 500 de copii din mediul rural (50%).

Beneficiarii indirecți:

·        500 de educatori de instituţii preşcolare;

·        5 000 de părinți.

Amplasarea geografică:

Proiect de talie națională (11 localități):

·        Municipiul Chişinău;

·        Municipiul Bălţi;

·        Municipiul Comrat;

·        Municipiul Ceadîr-Lunga;

·        Raionul Orhei;

·        Raionul Sîngerei;

·        Raionul Ungheni;

·        Raionul Soroca;

·        Raionul Edineț;

·        Raionul Briceni;

·        Raionul Hîncești.

Vezi Galerii

Centrul Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor a semnat, miercuri 16 septembrie, un Acord de Colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, prin care cele două instituții își propun să colaboreze, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în vederea realizării proiectelor de prevenire a consumului de droguri și acordarea ajutorului specializat (tratament medical, consiliere psihologică și asistenţă socială) persoanelor care sunt dependente de alcool, dependente de droguri, dependente de jocuri de noroc (gambling), dependente de jocuri pe calculator (gaming), dependente de Internet, precum şi familiilor acestora.

Vezi Galerii

Miercuri, 05.02.2020, Președintele Centrului Internațional de Prevenire și Informare în Domeniul Adicțiilor (CIPIDA), domnul Mircea Grecu și Ministrul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), domnul Corneliu Popovici au semnat un Acord de Colaborare în domeniul prevenirii consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi psihoactive în rândul copiilor preșcolari, elevilor şi studenţilor. 

Ţinând seama de tendinţele actuale de evoluţie a fenomenului drogurilor, prezentul Acord are ca obiect dezvoltarea parteneriatului dintre Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor şi Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în vederea realizării proiectelor de prevenire a consumului de droguri legale şi ilegale, prin promovarea alternativelor de viaţă sănătoasă şi dezvoltarea abilităţilor de refuz al consumului acestor substanţe. Aceste proiectele se vor adresa copiilor preșcolari, elevilor şi studenţilor pe cicluri de şcolarizare şi vor conţine teme adaptate nivelului lor de înţelegere şi asimilare.

Vezi Galerii

Pe data de 20 decembrie 2019, la JW Marriott Hotel Absheron Baku a avut loc prezentarea proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” organizată de Federația Internațională Antidrog „FIA”.

La eveniment au participat: Leyla ALIYEVA – Vicepreşedinte al Fundaţiei „Heydar Aliyev” din  Azerbaidjan, Emin AGALAROV – Vicepreședinte al Companiei „Crocus Group”, cântăreț, autor și compositor din Azerbaidjan, Nikita LUȘNICOV – Președinte al Uniunii Naționale Antidrog din Federația Rusă, Sakit MAMMADOV –  Pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Azerbaidjan, Natalia ZENȚOVA – Doctor în psihologie, director general al Centrului Științifico-Practic de Sănătate Mintală din Moscova, Federația Rusă, Firudin GURBANOV – Viceministru al Educației din Azerbaidjan, Dmitrii LEVINCOV – Medic Șef al Centrului Narcologic din Federația Rusă, Solmaz AMANOVA – Scriitoare pentru copii din Azerbaidjan, Mircea GRECU – Președinte al Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor din Republica Moldova, alţi reprezentanţi ai autorităţilor statului şi societăţii civile din Azerbaidjan, din Federația Rusă şi din Republica Moldova.

Scopul principal al acestui proiect este prevenirea comportamentelor problematice la copiii de vârsta preşcolară şi cei din clasele primare prin intermediul basmelor terapeutice: „În căutarea fericirii pierdute” (poveste pentru prevenirea consumului de droguri), „Ghetuța și Papucel” (poveste pentru prevenirea dependenței de jocurile pe calculator), „Ursulețul Marmi” (poveste pentru cultivarea simțului măsurii), „Căpcăun cel Fioros” (poveste pentru prevenirea apariției sentimentului de frică) și „Pe urmele infractorului” (poveste pentru corectarea comportamentului agresiv), scrise de Mircea Grecu și Jana Grecu.

În cadrul discuțiilor, Viceministrul Educației Firudin GURBANOV, a dat asigurări că va sprijini implementarea proiectului în Republica Azerbaidjan. În perioada septembrie 2015 – noiembrie 2019, peste 30000 de copii din 308 instituţii de învăţământ din Chişinău, Căușeni, Bălţi, Edineţ, Briceni, Comrat, Tiraspol (Republica Moldova), Sankt-Petersburg, Krasnodar (Federaţia Rusă), Bucerești, Suceava (România) și Lvov (Ucraina) au participat la proiectul internațional „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”.

Vezi Galerii

În data de 28 noiembrie 2019, la Kiryat Gat a avut loc prezentarea proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ” organizată de Clinica „MaaVar” și Primăria orașului Kiryat Gat. La eveniment au fost prezenţi mai mulți psihologi, pedagogi, educatori și profesori din orașul Kiryat Gat.

Scopul principal al acestui proiect este prevenirea comportamentelor problematice la copiii de vârsta preşcolară şi cei din clasele primare prin intermediul basmelor terapeutice: „În căutarea fericirii pierdute” (poveste pentru prevenirea consumului de droguri), „Ghetuța și Papucel” (poveste pentru prevenirea dependenței de jocurile pe calculator), „Ursulețul Marmi” (poveste pentru cultivarea simțului măsurii), „Căpcăun cel Fioros” (poveste pentru prevenirea apariției sentimentului de frică) și „Pe urmele infractorului” (poveste pentru corectarea comportamentului agresiv), scrise de Mircea Grecu și Jana Grecu.

În perioada 01 septembrie 2015 – 18 noiembrie 2019, peste 30000 de copii din 308 instituţii de învăţământ din Chişinău, Căușeni, Bălţi, Edineţ, Briceni, Comrat, Tiraspol (Republica Moldova), Sankt-Petersburg, Krasnodar (Federaţia Rusă), Bucerești, Suceava (România) și Lvov (Ucraina) au participat la proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ”.

Vezi Galerii

28 ноября 2019 года в Мэрии города Кирьят-Гат (Государство Израиль) состоялось заседание круглого стола на тему: «Современные методы профилактики и лечения зависимостей в Республике Молдова и Государстве Израиль».

В мероприятии приняли участие депутат Кнессета (Парламента) Государства Израиль Марк Ифраимов; вице-мэр города Кирьят-Гат (Государство Израиль) Яков Ифраимов; главный врач клиники «Маавар» (Государство Израиль), психиатр-нарколог высшей категории Моше Голин; директор психотерапевтического отделения клиники «Маавар» (Государство Израиль) Рита Нарински; создатель профилактических и реабилитационных программ для людей с алкогольной и наркотической зависимостью, совладелец клиники «Маавар»Михаил Левиев (Государство Израиль); создатель профилактических и реабилитационных программ для людей с алкогольной и наркотической зависимостью, совладелец клиники «Маавар» Рамиз Абдурахманов (Государство Израиль); основатель и руководитель русскоязычного департамента национального Управления по борьбе с алкоголизмом и наркоманией,  совладелец клиники «Маавар» Виктор Ифраимов (Государство Израиль); директор агентства медицинского туризма Сергей Городянский (Государство Израиль); депутат Парламента Республики Молдова, вице-председатель парламентской комиссии по социальной защите, здравоохранению и семье Владимир Односталко и президент Международного центра по профилактике аддиктивного поведения (CIPIDA) в Республике Молдова Мирча Греку.

Участники Круглого стола обсудили ряд важных проблем, касающихся комплексной реабилитации и ресоциализации лиц, потребляющих наркотические средства и психотропные вещества в немедицинских целях, поделились опытом решения различных вопросов, актуальных для обеих стран. По завершении Круглого стола было подписано соглашение о сотрудничестве между Международным центром по профилактике зависимого поведения (Республика Молдова) и Клиникой Маавар (Государство Израиль) с целью реализации мероприятий, проектов и кампаний, направленных на:

1. снижение числа людей с алкогольной и наркотической зависимостью, зависимостью от азартных игр (gambling), порнографии, интернета и компьютерных игр (gaming) посредством проведения профилактических мероприятий в школе, семье и обществе;

2. оказание специализированной помощи (медицинское лечение, психологическая и социальная помощь) людям с алкогольной и наркотической зависимостью, зависимостью от азартных игр (gambling), порнографии, интернета и компьютерных игр (gaming), а также их семьям;

3. организацию специализированных курсов по подготовке персонала, осуществляющего свою деятельность в области профилактики зависимостей (врачей, социальных работников, психологов, педагогов, полицейских и т.д.);

4. организацию коллоквиумов, обсуждений, круглых столов, симпозиумов, семинаров, конгрессов и других мероприятий с целью обмена информацией и опытом в области профилактики зависимостей. 

Хотим поблагодарить наших друзей и партнеров из Государства Израиль за теплый прием, поддержку и высокий профессионализм, проявленный в ходе организации данного мероприятия.

Vezi Galerii

Educația Contra DrogParteneri

 • aia
 • asca
 • logo IGAT
 • QUO VADIS
 • mtm
 • amg
 • chato
 • efesm
 • logo chronotime moldova
 • mpc media
 • panda tur
 • UNIQUE
 • Andy's
 • Moldindconbanc
 • Daac-Hermes
 • creanga f
 • LOGO imilogovshort
 • MIN CULT
 • procuratuta mc
 • Drn
 • Mmps

Care sunt problemele reale ale societăţii moldoveneşti în opinia Centrului Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA)?

Cât de importante sunt campaniile şi proiectele de prevenire antidrog pentru Republica Moldova?

De ce atât de mulţi tineri moldoveni ajung să consume droguri?

Ce ar trebui să înţeleagă Guvernul Republicii Moldova?